Konsomatris ne iş yapar ?

Karamuk

Global Mod
Global Mod
[Konsomatris Ne İş Yapar? Bir Hikâye ile Düşünelim]

Bir akşam, şehirdeki kalabalık bir kafede eski bir arkadaşım olan Selin’le karşılaştım. Uzun süredir görmediğimizden, sohbet bir süre sonra derinleşti. Bir noktada, Selin, gözlerinde biraz hüzün ama aynı zamanda bir merak barındırarak bana bir soru sordu: “Gerçekten, konsomatris ne iş yapar, tam olarak neyi ifade eder?”

İlk başta bu sorunun gündelik hayatta ne kadar sıradan bir soruya dönüştüğünü düşündüm. Ancak sonra, bu konunun ardında yılların birikmiş toplumsal, ekonomik ve kişisel katmanları olduğunu fark ettim. Selin’in sorusu beni düşünmeye itti ve işte hikâyemi size anlatıyorum…

[Bölüm 1: Bir Günün Başlangıcı - Kendi Yolu]

Melis, akşam saatlerinde şehrin en işlek caddesinde yürüyordu. O, sıradan bir gün gibi hissetse de aslında bir dönüm noktasındaydı. 29 yaşına gelmişti, hayatını bir noktada değiştirmek zorunda olduğunu hissediyordu. Öğretmenlik yapmıştı bir süre ama bu meslek ona hiçbir zaman huzur vermemişti. İnsanlara katkıda bulunmanın, onları eğitmenin ne kadar önemli olduğunu biliyor, ancak her geçen gün aynı rutinde sıkışıp kaldığını düşünüyordu.

Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine, Melis, farklı bir iş bulmak için birkaç hafta önce bir ajansa başvurmuştu. Ajans ona farklı iş seçeneklerini sundu; hepsi farklıydı. Bunlardan biri de konsomatrislikti. Melis, önce şaşırmıştı, sonra daha çok araştırmaya başladı. İlk başta, birçok kişi gibi onu basit bir iş olarak düşündü: “Cinsel hizmet veriyorsunuz, o kadar.” Ancak Melis, bu işin yalnızca fiziksel değil, duygusal, toplumsal ve psikolojik bir boyutu olduğunu fark etti.

Günlerden bir gün, Selin ve Melis bir kafede buluştu. Selin, Melis’in gözlerindeki değişimi fark etti. “Yüzünde bir huzur var, ne oldu?” diye sordu.

Melis, “Bir şeyler değişiyor, Selin. Birçok insanın bu işi sadece bedensel olarak gördüğünü biliyorum. Ama işin duygusal boyutunu da görmek lazım. Herkese aynı şekilde yaklaşmak gerekmediğini fark ettim. Hem erkekler hem de kadınlar farklı ihtiyaçlarla geliyor. Ve ben onlara yalnızca fiziksel değil, bazen duygusal da bir şey sunuyorum,” dedi.

[Bölüm 2: Gülcan’ın Perspektifi – Empati ve Toplumsal Değişim]

Melis’in hikâyesi sadece bir başlangıçtı. Gülcan, başka bir dünya görüşüne sahipti. O, uzun yıllar boyunca fuhuşun toplumsal yapıyı nasıl etkilediğini merak etmiş ve bu konuda bir araştırma yapmıştı. Gülcan’ın gözünde, konsomatrislerin rolü, yalnızca ekonomik kazançtan öte bir anlam taşıyordu. Onun için bu iş, insanları anlamanın, onların ihtiyaçlarına dokunmanın bir yoluydı.

Bir gün, Gülcan ve Melis bir araya geldi. Gülcan, “Bazen, cinsel hizmet veren kadınlar yalnızca birer araç gibi görülüyor. Ama bizler, insanları anlamaya çalışıyoruz. Kadınlar olarak, insanların duygusal boşluklarını, yalnızlıklarını da hissediyoruz,” diye düşündü.

Gülcan, yıllarca bu işin içinde bulunmuş ve insanları gözlemlemişti. Her bir müşteri, ona farklı bir hikaye anlatıyordu. Birinin sorunu yalnızlıkken, diğerinin sorunu daha derindi; kendini değersiz hissetmekti. Onun için konsomatrislik, bir tür terapötik bağ kurma yoluydu.

“Bunu daha önce hiç duymamıştım,” dedi Melis. “Gerçekten herkesin farklı bir hikayesi olduğunu anlamak zor, ama bir o kadar da önemli. İnsanların neden bu hizmete ihtiyaç duyduklarını anlamak, onları daha iyi bir şekilde desteklemek değil mi?”

Gülcan gülümsedi, “Evet, bu işin en büyük yönü bu. Ama bu yalnızca fiziksel bir hizmet değil; ilişkisel bir bağ kurma şekli.”

[Bölüm 3: Emre’nin Stratejik Bakışı – Toplumsal Gözlemler ve Değişen Dinamikler]

Bir başka gün, Melis’in konuştuğu kişi ise Emre’ydi. Emre, aslında konsomatrislerin toplumsal yerini daha çok stratejik bir bakış açısıyla değerlendiren biriydi. Melis, ona ilk kez bu konuda fikirlerini sorduğunda, Emre'nin bakış açısı hemen farklıydı. “Bu işin fiziksel boyutunun yanı sıra, insanlar bunun ekonomik ve toplumsal yönünü de göz ardı etmemeli,” dedi Emre. “Erkekler, genellikle çok daha çözüm odaklı düşünüyorlar. Cinsel hizmetler gibi bir iş, aslında çok daha stratejik bir yer edinmiş durumda. Pek çok erkek, psikolojik olarak tatmin olmanın ötesinde, bazı duygusal boşlukları da doldurmak istiyor.”

Emre, “Ama önemli olan, bu işin arkasında sadece ekonomik bir değişim değil, toplumsal bir yeniden yapılandırma var. Bu tür işler, erkeklerin ve kadınların toplumda eşitlik için daha farklı biçimlerde roller üstlenmelerine olanak sağlıyor,” diye devam etti.

Melis, “Peki, bunun gelecekte nasıl bir yeri olacak sence? Toplumsal normlar değiştikçe, bu tür işler daha mı yaygın hale gelir?” diye sordu.

Emre, “Bence bu iş daha görünür olacak ama sadece yasa düzenlemeleri değil, toplumsal cinsiyet eşitliği ve bireysel haklar da önemli bir rol oynayacak,” dedi.

[Bölüm 4: Geleceğe Bakış - Toplumsal Yapıdaki Evrim ve Yansımalar]

Bir gün, Melis, Gülcan ve Emre bir araya geldiklerinde, hep birlikte bu işin toplumsal etkilerini tartıştılar. Hangi işlerin daha yaygın hale geleceğini, hangi normların değişeceğini ve insanların yeni ihtiyaçlarının nasıl şekilleneceğini konuştular. Her biri farklı bir bakış açısı sunuyordu, ama hepsinin ortak noktası, bu işin yalnızca bedensel değil, aynı zamanda duygusal, toplumsal ve ekonomik bir boyut taşıdığıydı.

Bu hikâyede, sizce konsomatrislerin rolü nasıl evrilebilir? İnsanların bu tür işlere bakış açıları gelecekte nasıl değişecek? Erkekler ve kadınlar, bu işte farklı ihtiyaçları karşılamak üzere nasıl daha sağlıklı bir denge kurabilirler? Yorumlarınızı paylaşarak bu tartışmayı daha da derinleştirebiliriz.